Jak strava ovlivňuje náš zdravotní stav? Zásadně! Podle světové zdravotnické organizace je výživa jednou ze tří hlavních příčin chronických nemocí. Problém v tomto vztahu je, že není tak jednoznačný, přímočarý. Neplatí to tak, že si dáte jeden koblížek, fastfood a budete mít okamžitě cukrovku 2. typu nebo po jedné krabičce transtukového margarínu se Vám ucpe céva a rázem budete mít infarkt. Anebo po jednom pesticidu se rozvine nádorové onemocnění. Přímočará souvislost je naprosto výjimečná, jakože bychom si dali třeba muchomůrku červenou, to ucítíme okamžitě. Ale my jíme špatně i bez jedovatých hub. Roky nemusíme nic cítit, nemusí nás to bolet a nemusí nás to omezovat, protože rozvoj těch nejzávažnějších chronických degenerativních onemocnění trvá roky až desítky let. A právě v dlouhodobém horizontu se ale nepochybně projeví.
Strava je tak mocnou důležitou informací, která je schopna zasáhnout až do přepisu genetické informace. Ano, slyšíte dobře, strava je opravdu tak mocná a málokdo si to uvědomuje a necháváme to až na poslední chvíli, kdy už naše tělo volá o pomoc v podobě nemoci. Vědní obor NUTRIGENOMIKA zkoumá vztah mezi stravou a genetickou informací, kterou dostaneme do vínku od našich předchozích generací. Do toho zasahuje ještě další velmi mladý a významný obor EPIGENETIKA, která studuje vlivy a faktory, které naše jednotlivé geny ovlivňují. Záleží tedy na prostředí, ve kterém žijeme a na životním stylu, který žijeme, aby se geny pro dané onemocnění zapnuly nebo zůstaly vypnuté. V současné době je 90–95 % nemocí takzvaných preventabilních čili že se jim dá předcházet. Pojďme udělat první krok a začněme stravou.
Jídlo je informace, která ovlivňuje naše kognitivní funkce, náladu, celkovou mysl i náš mozek a vlastně každičkou buňku v našem těle. Proč myslíte, že je dnes tolik dětí s ADHD nebo se tak ve velkém měřítku rozvinula Alzheimerova choroba? Připodobnila bych to k přísloví – „Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá“. Jakým informacím tělo vystavujeme, tak nám podle toho také odpovídá. Když budeme do auta tankovat nekvalitní palivo, tak nás bude nějakou dobu vozit, ale v dlouhodobém měřítku nám dlouho sloužit nebude. Strava založená na fastfoodech, ultra zpracovaných průmyslově vyráběných potravinách, přepálených tucích, jednoduchých cukrech bude tělu dávat prozánětlivou informaci, prozánětlivé látky, které pro tělo budou znamenat velký oxidativní stres, se kterým si musí poradit, „vyčistit to“ a použít na to zásobu nutrientů, antioxidantů a mnoho dalších látek a procesů v těle a až jednou tu zásobu vyčerpá…projeví se nemoc. Dlouhodobě tělo takhle nezvládne fungovat. V České republice je 1 milión diabetiků, většina jich má cukrovku 2.typu, kde dochází k dysbalanci organismu, kterou si navodíme vlastním zanedbaným životním stylem. Chronické potíže si způsobujeme svým každodenním rozhodnutím. Proč to nezměníme, když to máme ve vlastních rukou? Dědí se vzorce chování a stav myšlení a NE NEMOC! Myslím, že lidé v tom hledají zbytečné složitosti, přeci je jednodušší si koupit bílý tučný jogurt a doma si ho ochutit medem, čokoládou, ovocem než si vybírat v tom obrovském množství průmyslově zpracovaných ochucených mléčných výrobků.
Já se řídím jednoduchým pravidlem zdravé pětky:
- přirozená strava, z přirozených surovin, opravdová potravina
- co nejméně průmyslově zpracovaná
- z kvalitních zdrojů a chovů
- pestrá, sezónní, lokální
- vědomě snězená
Tak pojďme spolu dopřát tělu nutričně bohatou a vyváženou stravu z opravdových potravin a vypněme tak geny, které by nám mohly zkrátit kvalitu života. Každý den si můžeme volit mezi zdravím a nemocí. Vezměme svou zodpovědnost do vlastních rukou a buďme TVŮRCEM svého života a ne OBĚTÍ.
Všechna onemocnění začínají ve střevech (Hippokrates)
Udělejte to nejsprávnější pro své zdraví a ozvěte se mi ještě dnes: